Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
04.04.2023

COMUNA ȘOTÂNGA TRECE LA UN ALT NIVEL DE DEZVOLTARE! SUNT LUATE ÎN CALCUL TOATE VARIABILELE ȘI OPORTUNITĂȚILE PENTRU A AȘEZA INDUSTRIILE VIITORULUI ÎN LOCUL MINERITULUI!

Sunt  ani buni de când administrația publică locală de la Șotânga se situează pe o poziție de top în ce privește numărul, valoarea și mai ales utilitatea proiectelor edilitare. Este multă rigoare și preocupare pentru a nu fi ratată nicio oportunitate de finanțare, ceea ce se vede de altfel și în dezvoltarea constantă, echilibrată,  a comunei. Un proces care s-a întins pe etape bine gândite și coordonat, de aproape 23 de ani, de primarul Constantin Stroe, ajuns la al șaselea mandat și cu o experiență greu de egalat.

L-am găsit și de această dată cu biroul plin  de dosare cu documentații tehnice și situații de lucrări, cu un ochi spre monitorul calculatorului dar și cu disponibilitate de a vorbi despre proiectele la care lucrează, ajutat de echipa pe care a format-o în primărie.

Am închis proiectul  punții  pietonale de la Goleasca, realizat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală,   am închis proiectul pentru locul de joacă, din centru, lângă Școala Ilie Popescu, am închis și lucrările la câteva extinderi mai mici de apă și canal. Avem în derulare proiect de modernizare drumuri locale , ramificații din drumul județean.

Și pot spune că Șotânga trece acum la un alt nivel de dezvoltare. Avem toate utilitățile asigurate, trecem la partea de infrastructură rutieră. Avem apă, canal, gaze, tot ce trebuie din punctul acesta de vedere. Avem în derulare, tot în asociere cu Consiliul Județean, proiectul de  reabilitare și modernizare Club Minier- Cinematograf. Este o lucrare amplă și refacem fostul club, pe care l-am achiziționat de la lichidatorul judiciar, și îl întoarcem la menirea pe care a avut-o inițial, ca centru de cultură.

 

 

Lucrăm și suntem aproape de finalizare la sala de sport cu 180 de locuri, este localizată în centrul comunei- obiectiv realizat prin  Compania Națională de Investiții. Pe Programul Național ”Anghel Saligny” avem două proiecte mari, de modernizare drumuri de interes local în Comuna Șotânga și aici se lucrează deja la terasamente pe trei dintre drumurile prinse în proiect. Merge bine ca ritm de execuție și sperăm ca până la sfârșitul anului să închidem proiectul.

S-a derulat procedura de achiziții pe al doilea proiect pe Anghel Saligny, extindere rețele apă și canalizare în comuna Șotânga. Este un proiect de o valoare mare și important pentru că asigură utilități pentru potențiale zone de dezvoltare. Suntem la proiectare și termenul de finalizare a proiectului tehnic este undeva peste două luni. La jumătatea lunii iunie vrem să începem execuția efectivă, cu constructorii desemnați.”

Și aici facem o scurtă paranteză, pentru că sunt obligatorii câteva comentarii! Sunt încă numeroase  localitățile în care abia încep lucrări la rețele de apă ori canalizare, unde oamenii au un nivel de confort scăzut raportat la standardele minimale de civilizație, dar la Șotânga rețelele de utilități sunt extinse spre locațiile care prezintă interes din punct de vedere economic! Pentru că nu investește nimeni dacă nu are apă, canalizare, gaze și energie electrică „la poartă”, iar administrația condusă de primarul Constantin Stroe  se poziționează cu un pas înainte, pentru a profita, cum spuneam, de toate oportunitățile!

Și discuția continuă, de această dată aplicată pe planurile de perspectivă, extrem de ambițioase dar realiste, menite să aducă investiții și locuri de muncă, adică bunăstare:

Avem,  pe Planul Național de Redresare și Reziliență,  semnat contract de finanțare pentru un Centru de Aport Voluntar al deșeurilor reciclabile și  astfel rezolvăm și partea de colectare selectivă a deșeurilor. Și  în cadrul proiectului mare al Consiliului Județean, cu stația de tratare, există un astfel de centru.

Ne punem mari speranțe ca partea de reabilitare și modernizare a DJ 712, la care există proiect tehnic, să intre în execuție cât se poate de repede. Deci, din punct de vedere al investițiilor publice, lucrurile sunt într-o continuă mișcare…

Spuneam că Șotânga trece la o altă etapă de dezvoltare. Am avut o durere că undeva la anii ’97-2000, industria minieră, în special pe comuna noastră, a picat și da atunci și până la momentul acesta nu s-a mai pus nimic în loc! Partea de infrastructură publică- utilitățile, școlile, grădinițele, căminele culturale, deci tot ce s-a construit și modernizat implică niște costuri ridicate de întreținere. Și la un moment dat trebuie să găsim soluții de finanțare. Și soluția de finanțare este să ne dezvoltăm pe palierul II, al investițiilor private. Cu toate beneficiile conexe, începând cu locuri de muncă. Investiții care să aducă plus-valoare cu adevărat și care să contribuie la bugetul local. Și nu ascundem că aici o să înceapă lucrările la trei parcuri fotovoltaice. Două ale Nova Power Cluj, unul de 50 de MW și celălalt de 30 de MW, de asemenea, o altă societate, cu capital portughez, e în procedură de autorizare pentru un parc fotovoltaic de 80 de MW. Însumate, ajungem la o putere instalată de 160 de MW, comparabil cu ce producea fosta Termocentrală Doicești.

Cele ale companiei Nova Power sunt pe fostele depozite de zgură și cenușă ale fostei termocentrale , firma fiind noul proprietar al sitului fostei termocentrale. 120 ha. Dat fiind că aceste investiții au termene de finalizare în 2023 și 2024,  am considerat oportun și lucrăm în asociere cu Consiliul Județean la un Plan de Urbanism Zonal (PUZ) de parc industrial, în proximitatea viitoarelor parcuri fotovoltaice. Pentru că, am gândit că, fiind energie ieftină, atunci avem posibilitatea să atragem și alte investiții în viitorul parc industrial.

Nu ascund că și fabrica de reciclare despre care am făcut vorbire se realizează și  atunci intrăm într-o noutate în România, vizavi de economia circulară. Prin economia circulară, colectare selectivă și reintroducerea materialelor astfel obținute în circuitul economic, se dezvoltă o activitate conexă, locuri de muncă. Este gândită integrat partea aceasta de dezvoltare a comunei Șotânga.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parc industrial pe aproape 30 de hectare

Mergând mai departe cu prezentarea  strategiei de dezvoltare, ne-a spus primarul Constantin Stroe că o suprafață de aproape 30 de hectare, aflată în proprietatea Primăriei- domeniul public al comunei Șotânga, va găzdui într-un viitor nu prea îndepărtat un parc industrial în toată regula. Sunt analizate toate posibilitățile, studiate variante de lucru, astfel încât beneficiile finale pentru comunitate să fie maxime:

 „Inițial am gândit asocierea cu Consiliul județean. La momentul oportun, în funcție și de legislația în vigoare, vrem să găsim cea mai bună soluție de dezvoltare a Parcului Industrial, care să fie avantajoasă pentru comunitate, pentru oamenii din Șotânga. Se poate discuta și de green-field , de parteneriate public-privațe. Trebuie să fim inteligenți, să găsim soluția legală și optimă, pentru că în primă fază proiectul ne depășește posibilitățile.

Noi mizăm și pe Inelul II de centură al Municipiului Târgoviște, care creează legături între culoarele naționale de transport- TEN T, și atunci avantajele punerii pe picioare a unei astfel de investiții ar fi majore pentru Șotânga. Și noi încercăm să profităm de toate aceste oportunități în beneficiul public.

Se va veni cu drumuri ocolitoare, astfel încât activitățile industriale să nu se mai intersecteze cu partea rezidențială, pentru că locuințele populației trebuie protejate. Prin urmare, am avut în vedere crearea de culoare de acces pentru investițiile de care am vorbit, poziționate în afara intravilanului sau la marginea intravilanului, ca să nu afecteze gospodăriile populației.”

Impozite , locuri de muncă,  taxarea forței de muncă, plus oportunitatea dezvoltării pe orizontală. La unul din Parcurile  Fotovoltaice intervine și partea de concesiune. Are o folosință duală, care permite și pășunatul. Au fost negocieri dure dar, aspect mai rar întâlnit, s-a acceptat parteneriatul între concesionari și crescători locali de animale, mai puțin de caprine. Cam aceasta este, în linii mari, strategia administrației publice din Șotânga. Se face un salt necesar, astfel încât comunitatea să ajungă să se susțină financiar, de această dată prin dezvoltarea de industrii moderne, care să acopere gaura lăsată în urmă de închiderea mineritului

 

Articol preluat https://targovistelive.ro/comuna-sotanga-trece-la-un-alt-nivel-de-dezvoltare-sunt-luate-in-calcul-toate-variabilele-si-oportunitatile-pentru-a-aseza-industriile-viitorului-in-locul-mineritului/